Bruxelles 1897

Actieprijs*: 20 euro

Normale prijs: 24,95 euro

“Wauw!” dacht ik toen mijn oog viel op het kaartspel ‘Bruxelles 1897’. De Art Nouveau-opmaak van de doos en het spelmateriaal wekten mijn interesse. Diezelfde reactie had ik trouwens ook toen enkele jaren geleden het bordspel ‘Bruxelles 1893’ spelenderwijs een ode bracht aan de vernieuwende architectuur in onze hoofdstad.
“Oei!” dacht ik nadat ik de spelregels een eerste keer had doorgelezen. Het leek allemaal vrij complex. Een paar begripsverwarringen in de Nederlandse vertaling maakte het er trouwens niet eenvoudiger op. Pas na een tweede lezing en een eerste spelbeurt, kon ik eindelijk “Aha!” denken.
Met de actiekaarten van het spel wordt in elk van de 4 rondes en nieuw speelveld gevormd. Elke beurt kiest een speler tussen een beperkt aantal actiemogelijkheden. Hij kan kunst kopen of verkopen, bouwmaterialen verwerven, huizen bouwen of invloedrijke tijdgenoten inschakelen, gewoon door een actiekaart in het speelveld te vervangen door een eigen architectkaart. Die keuze levert een onmiddellijk voordeel op, maar zorgt ook voor mogelijke puntenwinst op het einde van elke ronde.
‘Bruxelles 1897’ (een verwijzing naar de Wereldtentoonstelling die de doorbraak van de kunststroming inluidde) presenteert zich als een gestileerde en toegankelijker versie van het vroegere bordspel, maar is even boeiend en biedt heel wat tactische uitdagingen. Zo blijkt, enkele spelbeurten later, mijn eerste reactie overeind te blijven: het is een “Wauw!” meer dan waard.

Johan & Agnes Witters-Peil – www.speltafel.be

Geek Attitude Games | Etienne Espreman | 2-4 spelers vanaf 10 jaar

*Deze actie is geldig van 01/01/2020 tot en met 29/02/2020 en zolang de voorraad strekt!