Saboteur – De verloren mijnen

Actieprijs*: 20 euro

Normale prijs: 24,95 euro

Er was eens, behoorlijk lang geleden, een dwergenvolk dat zich had gespecialiseerd in mijnbouw. Met succes, want regelmatig boorden ze nieuwe goudschatten aan die ze netjes onder elkaar verdeelden. Maar zoals het vaak gaat, kon niet iedereen even goed om met die rijkdom, en een van hen ging het zaakje ging saboteren om voor eigen rekening te kunnen werken.

Zo begint het sprookje van het kaartspel ‘Saboteur’, waarmee de Vlaamse spellenauteur Frederic Moyersoen zijn naam vestigde in de spellenwereld. Het spel kreeg tal van uitbreidingen en varianten. De bordversie ‘Saboteur. De Verloren Mijnen’ is het meest recente op zichzelf staande spel in de reeks.

Elke speler hoort tot een van beide dwergenclans, die alle twee op zoek zijn naar verborgen schatten. Wie aan beurt is, legt een kaart en breidt daarmee het wegennet naar de mijnen verder uit. Een actiekaart uitspelen kan ook, om hindernissen op het pad te overwinnen of informatie te vergaren over de mijnen en tegenspelers. Alles gebeurt met één doel: een weg banen voor de dwergenpionnen van de eigen clan om snel bij de schatten te raken. De spelers werken dus samen met hun clangenoten, al gebeurt dat wel met enig voorbehoud. Misschien kreeg een speler van de clan immers een rollenkaart die hem heimelijk voor de andere clan laat spelen, of is er eentje die louter voor eigen rekening werkt en niet van plan is zijn buit met de anderen te delen. En wie zou dat dan zijn?

‘De Verloren Mijnen’ is een geslaagde variant binnen het ‘Saboteur’-verhaal, met verrassende nieuwe wendingen.

Johan & Agnes Witters-Peil / www.speltafel.be

999 Games / Frederic Moyersoen /  3 tot 9 spelers vanaf 10 jaar

* Geldig van 1 maart 2019 tot 30 april 2019.  Zolang de voorraad strekt.