Getest en goedgekeurd (Fruitige fluiters)

Getest en goedgekeurd (Fruitige fluitertjes)

Na het bedenken, ontwikkelen en samenstellen in ons creatieve lab, is het tijd om onze nieuwe creapakketten te onderwerpen aan een praktijktest. Het vijfde leerjaar van Juf Lien (Hofke van Thys) gaat aan de slag met de Fruitige Fluitertjes. Met acrylverf en plasticfolie toveren ze houten spatels om in het muzikaalste fruit. Onze oren tuiten er nog lichtjes van.

 

Fruitige fluiters

KEUZESTRESS

De eerste en moeilijkste stap: welk fruit kiezen? Als inspiratie tonen we enkele afbeeldingen van fruit en doen de leerlingen zelfs een laatste letter-eerste letter-fruitketting. Zo komen ook de niet standaardsoorten aan bod.

Fruitige fluiters

ONTWERPEN

Eenmaal gekozen, begint het ontwerpen. Met potlood tekenen we een grote halve boog op de spatels. Binnen de boog vormt de binnenkant van het fruit, buiten de boog de buitenkant (schil).

Fruitige fluiters

VERVEN MAAR!

Diegenen die geluk hebben vinden hun exacte kleur, andere gaan aan het mengen om de juiste tint te bekomen. Eenmaal tevreden kan het verven beginnen. En daarna het wachten. Want voor het verdergaan, moet de verf helemaal droog zijn. Blazen helpt een beetje en zo raken de blaasspieren al wat opgewarmd. Die hebben we straks nodig.

Fruitige fluiters

SAPPIG FRUIT

Om nog wat extra glans te geven – het fruit sappiger te maken – leggen we er een laagje vernis over. Hiervoor moet de verf helemaal droog zijn, anders kan deze uitlopen. Net als bij de verf even laten drogen.

PRECISIEWERK

We knippen een stukje folie uit, net even lang en breed als onze spatel. Met een fijn pennetje kan je makkelijk de contouren van de spatel overtekenen op de folie. En van de houten prikkers worden twee stukjes even breed als de spatel (ongeveer 2,5 cm) geknipt.

Fruitige fluiters

FINISHING TOUCH

De eerste spatel leggen we met de geverfde (goede) kant naar beneden. Hierop komt de folie. Op 2 cm van de zijkanten leggen we een stokje. De tweede spatel komt, er met de tekening naar boven, op. Goed vasthouden en alles samenbinden met twee elastiekjes ter hoogte van de stokjes. Fluiten maar!

Fruitige fluiters