Cascadia

Actieprijs*: 40 euro

Normale prijs: 54,95 euro

Natuur en biodiversiteit: het blijkt momenteel een grote inspiratiebron én het topthema voor spelauteurs. Het puzzelspel ‘Cascadia’ past perfect in deze trend. Meer zelfs: als winnaar van tal van internationale spellenprijzen mag je Cascadia gerust het uithangbord ervan noemen.

De spelers gaan aan de slag als beheerders van het landschap op de grens van Canada en de Verenigde Staten. Hun opdracht bestaat er in om een gevarieerd natuurgebied te creëren en optimale leefomstandigheden te bieden aan de lokale fauna. Dat vertaalt zich in een eenvoudig spelprincipe.

Met zeshoekige landschapstegels vormen de spelers beurt na beurt hun persoonlijk reservaat rondom een eigen starttegel. De tegels bestaan uit 1 of 2 van de 5 terreinsoorten (bos, rivier, berg, prairie en wetland). Op elke tegel staan ook maximaal 3 van de 5 diersoorten (beer, vos, zalm, buizerd en wapiti).

Op tafel liggen steeds 4 sets van telkens een landschapstegel en een dierfiche. Wie aan de beurt komt, kiest een dergelijke set. Met de landschapstegel vergroot hij het eigen gebied. Voor het dierfiche kiest hij een geschikte plek op een van de tegels. Dat doet hij niet zomaar, want bij elke diersoort hoort een opdrachtkaart die de voorwaarden aangeeft om te scoren. En ook met de gepaste schikking van de verschillende landschappen zijn punten te verdienen.

De dier-opdrachtkaarten zijn in meerdere versies beschikbaar, zodat elk spel een ander verloop kent. Bovendien beslaan extra scenario’s bijna de helft van het spelregelboekje. Mocht Cascadia ooit gaan vervelen, wat nauwelijks denkbaar is, maken die het spel telkens weer anders en boeiend.

Johan & Agnes Witters-Peil – speltafel.wordpress.com

White Goblin Games | Randy Flynn | 1 tot 4 spelers vanaf 10 jaar

*Deze actie is geldig van 01/05/2023 tot en met 31/05/2023