Welkom in de wondere wereld van De Banier

Welkom in de wondere wereld van De Banier.
Heb je geen idee wat je te wachten staat? Wij wel!
Spring op de vliegende speelmat en zweef onze creatieve grot van Ali Baba binnen.
Snuister met ons mee in 75 jaar creëren, spelen, maar vooral doen!                

 

Winkels

Hoe vanzelfsprekend lijkt het dat bij het afrekenen van producten de barcode wordt gescand? Vanachter het ‘toonbankaltaar’ doet de informatica haar subtiele werk. Prijzen en aantallen worden aan een razend tempo automatisch verwerkt. Stocks worden op winkel- én bedrijfsniveau onmiddellijk aangepast. In ‘real time’ wordt de voorraad door de inkopers weer aangevuld.

In een nostalgische bui heerst er, heel soms, heimwee naar het kasticket waarop het artikelnummer, de prijs en de btw-code nog met de hand geschreven werd. “Tijdig het carbonpapiertje vervangen!” was het eeuwig credo van de strenge boekhouding.

De oude oerdegelijke toonbanken werden ingeruild voor steeds efficiëntere kassameubels. Computerkassa’s, ticketprinters én bancontacten zijn met ontelbare kabels verbonden met klassieke telefoon- of moderne fiberverbindingen. Info surft met waanzinnige snelheid van heel Vlaanderen naar Antwerpen en terug. Nog even en zelfs de fysieke navelstrengen met het moederhuis worden doorgeknipt! Tijd voor het draadloze tijdperk.

Tijdens het wachten aan de kassa volgen klanten de laatste info- en knutselsuggesties op de gloednieuwe beeldschermen. ‘Handenarbeid’ is hoe langer hoe meer een ‘digitaal en fysiek’ samenspel.

 

Magazijn Borgerhout

In de beginjaren van De Banier werd de voorraad gestockeerd in de vele kelders, op de zolders en in de bijgebouwen van het nationaal secretariaat van Chiro te Kipdorp 30, Antwerpen. Moeilijk om je dit nu nog in te beelden. Met dagelijkse leveringen van onze meer dan 150 leveranciers, wekelijkse bevoorradingen van onze 11 winkels en dagelijks verzenden van honderden webshoppakketjes lijkt het magazijn in Borgerhout een super actieve mierennest.

 

Rituelen & Katholieke wortels

Het Christusmonogram, ook wel Christogram of chi-rho genoemd, behoort tot de belangrijkste symbolen om Jezus Christus mee aan te duiden.

Dat de Chiro katholieke wortels heeft, is erg duidelijk. De parochiale patronaatswerking groeide onder impuls van jonge priesters uit tot een katholieke jeugdbeweging. In de jaren ’60 en ‘70 evolueerde de Chiro naar een christelijk georiënteerde organisatie. De huidige invulling van deze wortels krijgen vorm in de Chirowaarden: ‘graag zien’, ‘rechtvaardigheid’ en ‘innerlijkheid’. Los van de kerkelijke structuur zoekt de beweging met kinderen en jongeren in hun omgeving naar dagdagelijkse beleving van deze waarden.

De Banier bood in elk decennia de producten aan die uitdrukking gaven aan de toen heersende ‘visie’ van de beweging. De ‘Burchtgravinne’ is daarvan jarenlang het meest succesvolle voorbeeld geweest. Nu is de ‘Chirosculptuur’ een kunstzinnige uitdrukking van onze ‘samenhorigheid’ en ‘solidariteit’.

 

Chirokleren

De allereerste collectie ‘Chiro-uniformen’ zien er met de ogen van deze tijd erg militaristisch uit. Begin jaren ‘50 was er zelfs protest tegen het ‘bruine’ Chirohemd omdat het geassocieerd werd met de Duitse bezetter. Toch bleef dat uniform overeind tot 1976.  Het ‘nieuwe’ uniform uit de jaren ‘70 en ‘80 kreeg snel veel kritiek. Omwille van gebrek aan kwaliteit, niet echt kindvriendelijk, slechte patronen voor de meerderheid van de kinderen en de jongeren, werd in 1994 werk gemaakt van de huidige Chirokleren.

Na protest bij de lancering op Krinkel 1995 bewees de succesverkoop daarna dat de opzet om de kwalitatieve kleren ‘Gemaakt om te spelen’ aan te bieden geslaagd was. De voorbije jaren werd er werk gemaakt om de Chirokledij ecologisch en duurzaam te maken. Grondstoffen, productie, transport en verpakking wordt kritische onder de loep genomen en stap voor stap de goede richting ingestuurd.

 

Workshops

Met een ‘bakelieten hoorntelefoon met draaischijf’ werden in 1987 de eerste lesgeefsters opgebeld. ‘Poppen maken met Darwi-klei' en ‘Fimofiguurtjes modelleren’ waren de eerste creacursussen die De Banier organiseerde. In een spoedtempo volgden tientallen verschillende workshops elkaar op. ‘Parelboompjes’, ‘Kartonnen dozen’, ‘Kaarsen gieten’, ‘Linodruk’, ‘Leuke verftechnieken’ passeerden de revue.

Het coronavirus heeft het workshopsucces tijdelijk afgeremd. Hopelijk kunnen we nu weer alle zeilen bij zetten om ons aanbod opnieuw op peil te brengen en duizenden deelnemers aan te trekken voor onze attractieve workshops. Via digitale inschrijvingen en communicatie zijn we ook hier het moderne tijdperk ingestapt. De ‘bakelieten telefoons’ zijn verhuisd naar de vintage speelkamers van zonen en dochters die verbaasd opkijken dat die toestellen ooit echt hebben gewerkt.

 

Vintage knutselen

Alles komt terug. In een golfbeweging van 7 à 10 jaar verdringen hobbytechnieken elkaar om weer op de eerste rij te staan. Retrotechnieken als zijdeschilderen, emailleren, sieraden maken, kaarsen gieten, linodruk en macramé wisselen elkaar af in populariteit.

Creatief bezig zijn was door de jaren zo populair dat op de Nederlandse TV in de jaren ‘90 met ‘Kreatief met Kurk’ er zelfs een parodie werd gemaakt op het succesprogramma ‘Kreatief met Karton’. Ondanks het knutselprogramma voor kinderen ‘Kameleon’ met Danny Verbiest (later de eerste Samson) heeft het ‘creatief knutselen’ in Vlaanderen nooit die grote populariteit gehaald zoals in Nederland.

 

Succesverhaal

De Banier bracht al in 2005 het nu razend populaire Kubbspel in verkoop. Nergens anders was dat spel toen te verkrijgen. Een oud-verbondsleider van de Chiro had het tijdens zijn uitwisseling in Zweden leren kennen. Hij was zo enthousiast dat hij het aan een Chirovriend toonde die bij De Banier werkte en ze samen de Zweedse producent wisten te achterhalen.

De verkoop kende na een aarzelende start een groot succes, met als uitschieters de jaren 2011, 2012 en 2013. Er werden toen tussen 5000 en 6000 Kubbspellen per jaar verkocht! Uiteraard sprongen andere winkelketens ook op de kar. Maar De Banier had de primeur!

 

Creëren, maar ook spelen …

Naast creativiteitsmateriaal voor de knutseltafel, kan je sinds een tiental jaren bij De Banier terecht voor allerlei origineel spelmateriaal om de speelkamer te vullen. De tweede term uit ‘Creëren, spelen, doen’ werd met steeds meer goed gerief versterkt. Eerst vond je in ons speelhoekje enkel een spellentafel en circuskoffer, later ook een ballenbak, heuse speelmat of reusachtige verkleedkoffer.

Schmink je wangen wit, zet een rode neus op en toon je circuskunsten met ons jongleermateriaal. Of pas jij liever het griezelige weerwolvenmasker om het gezelschapsspel Weerwolven van Wakkerdam in goede banen te leiden? De jongsten kruipen ondertussen achter de poppenkast en spelen dromerig het dierenverhaal na dat papa voorleest uit een kinderboek.