Ook gedraaide kaarsen geven een leuke twist aan je interieur. Bij verschillende designmerken kan je deze kaarsen kant-en-klaar kopen, maar wij maken ze natuurlijk véél liever zelf. Getest en goedgekeurd!
Materiaal
- Paraffine (4090302)
- Stearine (4090330)
- Kleurstof voor kaarsen. Kleur naar keuze. (2410419)
- Wiek (4095082)
- Kaarsvorm (2410090)
- Wiekhouder (2410250)
- Witte plasticine (0860930)
- Gietblik (2410301)
- Vasthoudtang voor wassmeltpot (2410302)
Ook nog: papiertape,schaar, kookvuur,oude kookpot (enkel voor kaarsengieten!), knijptang, keukenthermometer,grote bak voor water, cellofaan folie,
priem.
Handleiding
Stap 1
Steek de wiek door het gaatje in het dekseltje.
Stap 2
Steek de wiek vervolgens volledig door de kaarsvorm.
Stap 3
Knoop het uiteinde rond de wiekhouder.
Stap 4
Trek onderaan strak, knip de wiek af en kleef met tape vast aan de buitenkant van de kaars.
Stap 5
Kit het gaatje (met de wiek door) dicht met plasticine.
Stap 6
Nu is de kaarsvorm klaar!
Kaarsen met kleuroverloop in vrolijke pasteltinten
Om glanzende of matte kaarsen te maken moet je de temperatuur van de paraffine goed in het oog houden. Warm gegoten paraffine wordt glanzend. Kouder gegoten paraffine wordt mat. Oefen en speel hier zeker enkele keren mee.
Voor deze kaarsen met kleuroverloop kozen we voor glanzend en goten we de paraffine heel warm in onze mal.
De kookpotten die gebruikt worden kan je nadien niet meer gebruiken om eten te bereiden!
Stap 1
Smelt in twee verschillende oude kookpotten 2x 500 gram paraffine met 75 gram stearine. Met deze hoeveelheid kan je 4 tot 6 kaarsen gieten. Voeg enkele kleurstofkorrels toe tot de gewenste kleur. Test de kleur eventueel door een beetje paraffine te laten uitharden, je zal merken dat de kleur nog verandert.
Stap 2
Giet de eerste kleur tot halverwege de mal. Ga voorzichtig met de priem langs de lont in de
paraffine op en neer om zo de luchtbellen te verwijderen.
Laat enkele minuten afkoelen, tot de rand bovenaan lichtjes witter begint de zien.
Stap 3
Giet vervolgens de tweede kleur in de mal. Het kleuroverloop ontstaat doordat je de tweede kleur op het juiste moment bovenop de eerste kleur giet.
Ga opnieuw met de priem op en neer, niet te diep, enkel in de tweede kleur. Giet eventueel nog kaarsvet bij om een holle kaas te vermijden.
Stap 4
Laat afkoelen en haal uit de vorm.
Stap 5
Verwijder de wiekhouder en knip de wiek kort af.
Stap 6
De onderkant van de kaars kan je mooi afwerken door hem kort tegen een warme kookpot te houden.
Gedraaide kaarsen
Om glanzende of matte kaarsen te maken moet je de temperatuur van de paraffine goed in het oog houden. Warm gegoten parafine wordt glanzend. Kouder gegoten paraffine wordt mat. Oefen en speel hier zeker enkele keren mee. Voor deze gedraaide kaarsen kozen we voor mat en goten we de parafine kouder in onze mal.
De kookpotten die je hiervoor gebruikt kan je nadien niet meer gebruiken om eten te bereiden!
Stap 1
Smelt 500 gram paraffine in een oude kookpot. Belangrijk dat je géén stearine toevoegt. Met deze hoeveelheid kan 2 tot 3 kaarsen gieten. Voeg enkele kleurstofkorrels toe tot de gewenste kleur. Test de kleur eventueel door een beetje paraffine te laten uitharden, je zal merken dat de kleur nog verandert.
Stap 2
Voor deze gedraaide kaarsen kozen we voor mat en goten we de parafine kouder in onze mal. Giet de volledige mal vol met parrafine.
Stap 3
Ga voorzichtig met de priem langs de lont in de paraffine op en neer om zo de luchtbellen te verwijderen.
Stap 4
Laat afkoelen en haal uit de vorm.
Stap 5
Verwijder de wiekhouder en knip de wiek kort af.
Stap 6
De onderkant van de kaars kan je mooi afwerken door hem kort tegen een warme kookpot te houden.
Stap 7
Warm water op en giet in de bak. Zorg ervoor dat je de temperatuur exact kan afmeten! Leg de kaarsen +/- 10minuten in een waterbad van 50°C. Check of de kaars zacht is.
Stap 8
Haal de kaars voorzichtig met je handen uit het water. Duw met je handen het midden van de kaars plat. Hoe groter het stuk dat je plat duwt, hoe meer draaien je kan maken.
Stap 9
Leg de kaars terug in het waterbad. Neem elk uiteinde in een hand en draai de kaars ondergedompeld in het water voorzichtig enkele keren.
Hou de kaars vervolgens onder koud stromend water. Zo koelt de kaars snel af.
Laat nog enkele minuten rusten en drogen.
Klaar!