Duurzaam frisbeeën

 

Zand kriebelt tussen zijn tenen, op de achtergrond hoort hij de branding brullen en de middagzon brandt op zijn gezicht. Het is overduidelijk hoogzomer en met verweerde haardos kijkt de jongeman naar de klotsende Noordzee. Hij voelt de kracht – haast tastbaar - van het wassende water. Zijn lichaam krijgt een energiestoot. De priemende blik in zijn ogen zoekt zich een weg naar de horizon. Daar vangt een fiere windmolen de stevige zeebries op. De wieken maaien tegen hoge snelheid in ‘t rond en zorgen voor duurzame elektriciteit voor het hinterland.

 

Het jonge lichaam in beige bermuda en bloot bovenlijf kan niet langer stil blijven zitten en veert recht. De spieren van de biceps spannen zich op en hij gooit een frisbee meters verder over het natte zandstrand. Een knaapje met blonde lokken en een guitige glimlach vangt de kleurrijke schijf op en klemt het handje om de gele twee. Op zijn shirt staat: “Welkom bij de speelclub”. Een gele twee? Dat wil zeggen: pel een imaginaire banaan en doe de orang-oetangdans. Brullend en grommend zet de jonge snaak de dans in. Op het hoogtepunt van zijn vertoning zwiert hij de met de handgemaakte frisbee in het wilde weg. Hij kirt van plezier. Het verbouwereerde koppel dat achter de jongen door de waterlijn kuiert, gunt hij geen blik.

 

Na een ongecontroleerde vlucht land het object op de blote buik van een zonnebadend pubermeisje in fluobikini. Het meisje heeft een glanzende, bruingebrande huid en een exotisch tintje. Zou zij net als onze vrolijke frisbee roots in Guatemala hebben? Het duttende meisje wordt ruw uit haar zoete dromen gerukt en krabbelt recht met een woeste blik in haar ogen. Ze grijpt de boosdoener bij de blauwe vijf, haar blik wordt zachter en ze beseft plots dat blauw vijf wil zeggen: zing luidkeels een Vlaamse Slager. Zonder verpinken zet ze de kaskraker van haar Veurnense held in: “Mooi, het leven is mooi…”. Nog voor haar heldere stem de tweede keer “mooi” laat weerklinken, versterken tientallen jonge stemmen haar gezang.

 

Iedereen zal het geweten hebben dat de Chiro een dagje aan zee is…

 

Deze Fair Trade werpschijf is handgemaakt door een Guatemalteekse coöperatieve voor Chirojeugd Vlaanderen. Je kan er mee frisbeeën, maar je kan de kleurrijke schijf ook als dobbelsteen of kleurendobbelsteen gebruiken! Nog leuker wordt het als je aan elk schijfdeel een spelopdracht verbindt.

FairTradeFrisbee

Inspiratie voor opdrachtjes:

Dans als een ballerina, knor als een varken, fladder rond als een kip of spring in het rond als een aap…

Knipoog verleidelijk en gooi een luchtzoen

Doe als een DJ op Tomorrowland en zing of neurie enkele knallers

Vertel een mop of gênante anekdote uit je kindertijd

1 minuut twerken, een aantal keer rond je as draaien of springen op 1 been

Knuffel intens het dichtstbijzijnde voorwerp of gebouw