KNUTSELTIP: Bietjes Totebag

Bietjes totebag

Altijd al je eigen illustraties willen drukken op een totebag? In deze knutseltip leggen we je stap voor stap uit hoe je dit bietje met de zeefdruktechniek op textiel drukt. Zo maak je je eigen hippe tas voor jouw wekelijkse boodschappen.


Zeefdrukken is een drukproces waarbij de inkt doorheen een fijnmazig gaas – of zeef - op textiel wordt aangebracht met behulp van een rakel. Op de zones op de stof waar geen drukinkt mag komen, worden de gaasopeningen van de zeef ondoordringbaar gemaakt met waterdichte materialen of afgeplakt met een sjabloon. Met dit procedé kun je super professioneel je eigen T-shirts, totebags, kussenslopen … bedrukken. Eens je een geslaagd sjabloon van je ontwerp hebt, kun je het meerdere keren afdrukken.

 

NODIG

0150101

Zeefdrukkader A5

0201515

Rakel voor zeefdruk op textiel. 15cm

0201501

Zeefdrukinkt voor textiel set van 4 kleuren

1607501

Zeefdrukinkt voor textiel wit

1607104

Sjabloonvellen voor zeefdruk

0680001

Katoenen zak bio & fairtrade ecru

Ook nog

Scalpelmesje

Potlood

Mengpotjes

Spateltjes

Vod

Stuk karton

Haardroger

strijkijzer

 

Werkwijze

Download het sjabloon en print uit.

Knip een A4 sjabloon papier in twee A5’s. Teken op één vel de bladeren van het sjabloon over . Op het andere vel neem je de knol van het bietje en de nerven van de bladen over.

Snij bij beide vellen de figuren uit.

Kleef het sjabloon met de blaadjes met papiertape onderaan het zeefdrukraam vast. Tape het volledige rand van het vel vast met tape! Het is belangrijk dat de volledige zeef bedekt wordt met het sjabloon papier en goed wordt vastgekleefd.

Om doordrukken van de inkt te voorkomen, steek je een stuk karton in de zak.

Meng de inkt in de gewenste kleur. Groen voor het blad: Start met geel en voeg beetje per beetje blauw toe tot je de gewenste kleur hebt.

Leg het zeefdrukraam met het sjabloon onderaan op een verhoogje. Bv door twee lege rollen van de plakband te gebruiken. Dit doen we om het raam te kunnen in rakelen: Schep voldoende inkt bovenaan op het raam. Let er opdat dat de inkt op een plaats ligt waar het sjabloonpapier het raam bedekt. Trek de inkt nu met de rakel in één vlotte beweging naar de onderkant van het raam. Hou hiervoor de rakel in een hoek van ongeveer 45 graden.

Leg het raam op de gewenste plek op de zak. Zorg dat het karton in de zak zeker onder je raam ligt.

Ga nu opnieuw met de rakel over het raam. Oefen hierbij voldoende druk uit. Til het raam voorzichtig op.

Wil je graag meerdere totebag’s met hetzelfde sjabloon bedrukken? Zorg er dan voor dat de inkt zeker niet in het raam indroogt. Daarom moet je na het drukken het raam steeds meteen terug in rakelen.

Verwijder voorzichtig het sjabloon van het raam en maak het raam en de rakel met water proper. Laat het raam volledig drogen! Dit kan je versnellen door een haardroger te gebruiken. Ook de eerste druk op de zak laat je goed drogen!

Meng inkt voor de tweede laag. Rood voor het bietje: start met wit voeg rood en een beetje blauw toe.

Kleef het tweede sjabloon onderaan het raam. Vooraleer we de verf aanbrengen, zoeken we de juiste positie voor het raam. Leg het raam op de tas, bovenop de eerste gedrukt laag. Positioneer je raam goed, de nerfjes moeten mooi passen in de blaadjes. Als het raam goed ligt markeer je met papier tape de hoeken van het raam op de textielzak.

Leg het raam terug op een verhoogje, rakel in en leg terug op de aangeduide plek op de zak. Druk af.

Laat de inkt opnieuw goed drogen.

De textielinkt is pas wasbaar nadat je het gefixeerd hebt. Leg een dunne doek op de tekening en strijk enkele minuten goed.