De Banier gaat voor kleur!

Hoor je graag eens over andere kleuren dan over de kleurcodes groen, geel, oranje en rood?

Wij wel! Daarom kiest De Banier deze periode voor een veelheid aan tinten naast de kleuren die de laatste restjes 2020 zullen bepalen. Breng kleur op tafel (ook al dek je ze niet voor een groot feest). Wijs je postbode de weg met flashy pijlen voor pakjes die worden bezorgd (in plaats van gegeven) en stuur kaartjes bomvol kleur voor de beste wensen (vanop afstand). Dit jaar wensen we je in plaats van een witte een groene kerst. En als groen niet kan, dan op z’n minst fleurig kleurig.

 

Maar wat is dat nu kleur? En hoe ontwikkelt ons kleurenbeeld zich?

Wist je dat een pasgeboren baby nog niet echt kleuren kan zien maar wel contrasten opmerkt? Zwart-wit denkers dus, eigenlijk. Rood is de eerste kleur die ze onderscheiden. Nadien volgt blauw, dan geel en groen. Door kleurspelletjes en contrastrijk speelgoed stimuleer je hun ontwikkeling voor kleurgevoel. Sorteer samen met je peuter eens voorwerpen op kleur: denk aan blokjes, kralen, potloden…

 

Appelblauwtjesgroen, pimpelpaars, zuurstokjesoranje…

De meeste kleuters hebben een lievelingskleur. In hun tekeningen  gebruiken ze nog geen kleuren die met de werkelijkheid overeen komen, maar wel kleuren die simpelweg hun voorkeur wegdragen. Zo krijg je leuke kleurrijke kindertekeningen: alles is mogelijk. Als je hen de keuze laat natuurlijk! Ga eens samen op kleurenjacht: Maak  een kleurenschijf en laat je kind op zoek gaan in huis of in de natuur. Bij iedere kleur van de cirkel kan je een voorwerp zoeken.

 

Ik zit in het groen en ik hou van…

Tussen 6 en 9 jaar komen voor kinderen kleuren steeds meer in overeenstemming met de werkelijkheid. Het gras is groen, de lucht is blauw, een boom bruin, de zon geel. Ook leren kinderen kleuren mengen: als je geel en blauw mengt krijg je…? Experimenteren maar! Zoek eens voor elke kleur die je kent een liedje en zing het samen.

 

Een jonge tiener heeft een grote behoefte om de eigen interesses te ontwikkelen

Maar ook samen leren en ontdekken kan plezant zijn. Spelen, sporten, puzzelen kan ook in kleur! Wie komt er in jouw rode team? Ga eens samen naar een  museum. Bekijk enkele schilderijen van dichtbij en leer dat kleuren gebruikt kunnen worden om de schoonheid van een tekening te verhogen of om een expressie of emotie te tonen.

Hoe kan ik door het gebruik van kleur in mijn haar of kleren mijn persoonlijkheid extra in de verf zetten? Of net niet? Kan elke kleur in mijn kamer? Zou zwart ijs lekker zijn, of net niet? Kleuren hebben invloed op het gevoel dat je bij iets of iemand hebt. En dat maakt ze leuk om mee te experimenteren: in je kamer, in je kleerkast, in de inhoud van je pennenzak. Zoek erop los en laat je inspireren door onze (kleurrijke) producten. Maak Kleurenpoëzie: De Banierverven hebben vaak poëtische namen als duifwit, Venetiaans goud, honing-mosterd en emeraldgroen. Maak eens een kleurrijk gedicht of verzin voor elke kleur een nieuwe naam die past bij de emotie die de kleur oproept.

 

Je merkt het, voor elke leeftijd een kleurenfeest! Fijne feesten! Fijne kleurfeesten!