Plan Toys tovert afval om in duurzaam speelgoed!

 

Spelen met 'afval' 

 

Vitool Viraponsavan groeit op tussen de rubberbomen in Thailand. Tijdens zijn studies architectuur bedenkt hij samen met een aantal vrienden een innovatieve manier om speelgoed te ontwikkelen uit 100% gerecycleerd hout. In 1981 is PlanToys de eerste speelgoedfabrikant die uitgeleefde rubberbomen hergebruikt en zo bijdraagt aan een betere en duurzamere wereld.

 

PlanToys ontwerpt innovatief en educatief speelgoed waarbij ze voor elke ontwikkelingsfase van het kind passend speelgoed bedenken. Vitool en zijn bedrijf houden van bij de oprichting rekening met het milieu en daarin gaan ze steeds verder. Niet alleen wordt het hout van ‘gepensioneerde’ rubberbomen gebruikt. Ook het gehele productieproces is erop gericht om afval te minimaliseren en energie te besparen.

 

Hoe werkt dat dan?

 

De boomstammen en de beste delen van een rubberboom worden gebruikt als massief hout. Takken en overig afval worden versnipperd en verwerkt tot PlanWood. Dat is een innovatief en erg sterk materiaal dat ontstaat uit het samenpersen van het zaagsel van rubberbomen. Dit ‘afvalproduct’ bevat voldoende latexresten om bijzondere nieuwe vormen en ontwerpen te produceren. Er wordt enkel nog een kleine hoeveelheid niet-giftige lijm en natuurlijke pigmenten toegevoegd, maar geen chemische producten.

 

De kwaliteit en veiligheid van het speelgoed van PlanToys wordt strikt gecontroleerd. Er wordt alleen gebruik gemaakt van hout van hoge kwaliteit en alle kleurstoffen zijn op waterbasis en zonder chemicaliën. Zo ontstaat prachtig, niet-giftig en duurzaam speelgoed.

 

Het mooie van PlanToys is dat ze echt niets willen verspillen, zelfs de wortels en andere stukken onbruikbaar hout worden in een biomass generator omgezet naar energie voor de fabriek. Om volledig CO2-neutraal te zijn, wordt zelfs een herbebossingsprogramma opgestart: ‘PlanLoves the Forest’.

 

En natuurlijk zijn verpakkingen en handleidingen van gerecycleerd papier en biologisch afbreekbare soya-inkt.

 

Bij PlanToys ontwerpen onderwijsdeskundigen en designers het speelgoed om baby's en kinderen uit te dagen en hen nieuwe dingen aan te leren. Dat ze hierin meer dan slagen, is te merken aan de vele awards en prijzen.
We vermelden nog graag het ‘Mom-made Toys project’, waarbij speelgoed wordt ontworpen voor kinderen met een beperking.

Een waardige nieuwkomer bij De Banier en een kwalitatief assortiment dat we de volgende jaren graag willen uitbreiden.