Iedereen zelfportret kunstenaarHet zelfportret.

Het blijft toch een ongelooflijk intrigerend gegeven, hoe kunstenaars naar zichzelf kijken. Gaan ze op onderzoek in hun ziel? Durven ze ongeremd die diepere roerselen bloot te geven en te grabbel gooien aan de hongerige blik van de toeschouwer? Of proberen ze juist een mooier, idealer beeld te scheppen van zichzelf? Kunstenaars kunnen per slot van rekening als geen ander de realiteit naar hun zin en inzicht plooien…

Maar naar jezelf kijken en jezelf portretteren, dat kan iedereen …

Geloof mij: iedereen is kunstenaar!

Probeer het eens:

Kijk in de spiegel of bekijk een foto van jezelf. Meestal ben je dan kritisch: neus te groot, ogen te klein, een scheef oor. Kijk nog eens maar nu met je ‘kunstenaars-oog’. De dingen die opvallen in je gezicht (en waar je misschien niet altijd blij mee bent), worden nu juist interessant. Zo kun je herontdekken wat er uniek en mooi is aan je gezicht. Trouwens: een portret hoeft niet exact – het is een creatieve weergave en geen foto. Alles wat je ziet door goed te kijken, zit erin – en dat is best veel.

Probeerde je al eens olieverf zoals de echt grote kunstenaars? Aquarelverf met wazige accenten om je onafgewerkte kantjes te verbergen? Houtskool of potlood? Of wie weet boetseerklei, om jezelf in 3D uit te beelden? Of ga gewoon een foto van jezelf te lijf met naald, garen en verf, om jezelf wat kleurrijker en anders te maken … Kortom, alle materialen lenen zich tot een zelfanalyse. Wat wil jij laten zien in je portret?

Je kunt je spiegelen aan de talrijke voorbeelden van beroemde voorgangers. Hier alvast een kleine selectie van zelfportretten. Ontdek even mee en creëer! Gewoon doen!

Meer inspiratie in de nieuwsbrief!

Ik abonneer me