Kinderen schminken voor beginners

Wil je graag starten met kinderen te schminken? In dit artikel leggen we je de basis van kindergrime uit. Van het kiezen uit verschillende schminksoorten, en hoe je deze gebruikt, over verschillende soorten penselen tot welke glitters je veilig kan gebruiken voor kinderen.

Wat heb je nodig om te schminken?

  • • Kindvriendelijke schmink

  • • Penselen en sponsen

  • • Glitters

  • • Water: bakje en sprayflesje

 

Welke schmink gebruik je voor kinderen?

We gebruiken steeds schmink op waterbasis. Dit is belangrijk voor een gevoelige (kinder)huid. De schmink is makkelijk te verwijderen met water en zachte zeep.

 

 

Snazaroo Diamond FX

Snazaroo is goede schmink voor beginners. Ideaal om te gebruiken als basis en heel kindvriendelijk. De schmink was je er makkelijk af met water. Er zijn matte, parelmoer en metallic kleuren. De metallic en parelmoer kleuren zijn heel mooi, maar net iets moeilijker om dekkend te krijgen.

Diamond FX is zeer goede schmink, ook voor gevorderden. Perfect om lijnen te trekken. Deze schmink bevat veel pigment. Hierdoor kan je snel, heel dekkend werken. Nadeel: door het vele pigment is deze schmink soms moeilijker te verwijderen.

Rainbow Cakes Schminksetjes 

Rainbow of split cakes kunnen je als beginner heel wat tijd uitsparen bij het grimeren van ‘standaard’ gezichtjes. Je schminkt in enkele tellen een mooie regenboog, een prinses, vlinder of de Belgische driekleur. Aanbrengen gaat het makkelijkst met een brede platte penseel, grimeerspons of een ronde stempelspons.

Basis kleurenpalletjes zijn ideaal voor starters. Zo heb je meteen de belangrijkste kleuren.

 

Hoe breng je de schmink aan?

Schmink kan je aanbrengen met een penseel of met spons. Breng de schmink steeds rechtstreeks op de huid aan. Gebruik van dagcrème of vaseline is niet nodig. Tips die het jou makkelijker maken:

  • • Zet alle benodigdheden overzichtelijk klaar op een tafel. 

  • • Zet de stoelen zo dat je met je goede hand gemakkelijk aan de schmink kan. 

  • • Zorg dat het kind op een stoel of kruk zit op een, voor jou, comfortabele hoogte, zodat je je rug spaart. 

 

Soorten penselen

Gebruik stevige penselen die mooi hun vorm behouden.

Diamond FX grimeerpenseel professioneel D03 Diamond FX grimeerpenseel professioneel plat SC25

Ronde penselen met een fijne punt zijn ideaal om fijne lijnen te trekken. Maak je penseel heel goed nat en neem je schmink goed op. Het penseel moet volledig verzadigd zijn van de kleur.  Probeer vloeiende lijnen te maken. Als je hard duwt is je lijn dikker, raakt het penseel maar net de huid, dan wordt de lijn dunner. De mooiste lijnen eindigen op een fijn puntje.

Platte penselen kan je in twee richtingen gebruiken. Op zijn breedst, voor een dikke lijn. Een kwartje draaien voor een dunne lijn. Een brede platte penseel is ook handig bij het gebruik van rainbow cake.

Diamond FX grimeerpenseel professioneel kort F4 Superstar puntpenseel

Korte ronde penselen zijn perfect voor de 'bloemetjestechniek': je neemt eerst wit op je penseel (alle penseelharen bedekt met schmink). Daarna draai je met enkel het puntje van je penseel in een andere kleur. Hierdoor heb je twee kleuren op je penseel. Daarna hou je je penseel haaks op de huid en duw je deze naar beneden. Als je dit vijf keer in cirkelvorm doet, heb je supersnel een bloemetje! 

Stippelpenselen (puntpenselen) hebben een hardere punt waardoor je makkelijk mooie ronde stipjes kan zetten, van heel fijn tot wat dikker. Maak je schmink goed nat. Het mag zelfs een papje zijn op de plek waar je de schmink gaat opnemen. Druk je zacht, heb je een heel fijn stipje, druk je wat harder heb je een dikkere stip.   

Penseelwaspot 18 x 18 x 9 cm  Sprayer

Het penseelspoelbakje is een handig extraatje. Een topper voor - rara - het spoelen van penselen. Door een scheiding in het midden en een reliëf op de bodem van één kant, kan je de penselen eenvoudig en snel grondig kuisen en uitspoelen. Daarna kan je ze laten drogen door ze in één van de gaten in de rand te plaatsen.

De sprayer is een onmisbaar hulpmiddel. Hiermee maak je je schmink efficiënt vochtig/nat.

 

Soorten sponsjes

Spons voor grimeren 2 stuks Spons stempel rond 3 stuks

Zachte sponsen zijn het beste om een effen basislaag te leggen. Met deze sponsen kan je een mooie egale laag aanbrengen en zelfs twee kleuren in elkaar laten overlopen.  Maak de spons nat, wring ze daarna helemaal weer uit zodat ze enkel nog vochtig is. Neem voldoende schmink op en dep met je spons op de huid. Nooit wrijven! Dan krijg je strepen. Probeer zo egaal mogelijk te werken.    Indien je kleuren in elkaar wil laten overlopen: spons een kleur, spons ernaast een andere kleur en ga zachtjes met de bijna droge spons een beetje over de eerste kleur. Eventueel kun je ook je eerste sponsje terug gebruiken.  Werk zeker niet te nat! Zo krijg je nooit een egale laag en duurt het veel te lang tot deze laag droog is en je verder kan werken. 

Ronde stempelsponsen Deze werken identiek als andere zachte sponsen, maar zijn uitermate geschikt om te stempelen en te gebruiken in combinatie met rainbow cakes.

Stoppelspons 2 stuks  

Stoppelsponsen gebruik je om bijvoorbeeld een stoppelbaard na te bootsen. Zorg dat de schmink nat is. Neem met een droge stoppelspons wat zwarte schmink op en breng voorzichtig aan.   

 

   

Glitters

Met glitters maak je het geheel net wat schitterender.

Glittergel 4 x 8 ml assortiment kleur Superstar chunky glittermix 8 ml Carnival

Glittergel blijft goed zitten maar breng je best aan op een stukje huid waar geen schmink zit. Anders wordt de schmink terug nat en kan je vlekken maken.

Losse glitters werken wat fijner, maar hebben een basis nodig om te kunnen blijven plakken. Bijvoorbeeld nog natte schmink of glitterless gel. Je kan ook losse glitters strooien zodat ze verspreid zitten over het gezicht.

Superstar glitterpuff 10 g zilver  

Glitterpuff is een flesje met losse glitters. Op een snelle en makkelijke manier kun je sprankelende accenten aanbrengen. De glitters zijn geschikt voor zowel de huid als het haar.

 

Schminkboek

Stap voor stap schminken Het grote schminkboek

Er bestaan veel leuke boeken waar gemakkelijke voorbeelden instaan. Je kan ook je eigen map maken met foto’s of tekeningen van alle gezichtjes waar jij jezelf goed bij voelt om te doen, zo ben je zeker dat de kinderen niets kiezen dat je niet kunt.   

 

Basis startpakket:

Ga je voor de eerste keer aan de slag met schminken van kinderen? Dan is een startpakket voor beginners een goede basis om te starten. In een goed pakket vind je verschillende penselen en sponsjes, basisschminkkleuren en glitters terug. We hebben een kleine en grote schminkkoffer. En start!  

Kleine schminkkoffer De Banier Grote schminkkoffer De Banier

Workshop bij De Banier

Workshop Basis kindergrime Duoworkshop Grimeren

Workshop Basis kindergrime Wil je graag aan de slag met schminken? Dan is het volgen van een wokshop steeds een goed idee. Na deze basisworkshop ken jij de basistechnieken. We oefenen verschillende technieken en penseelstreken op onszelf of gelamineerde vellen en een speciaal oefenhoofd voor grimeren. Na deze basisworkshop kun je zelf thuis aan het oefenen slaan, want oefening baart ...

Duoworkshop grimeren Kinderen vinden het geweldig om geschmikt te worden maar ze willen zelf ook weleens graag het penseel vasthouden. Tijdens deze duo-workshop leer je allebei de basistrucjes van grimeren. We oefenen een aantal basistechnieken en penseelstreken op onszelf en op elkaar.Een superleuke workshop waar qualitytime voorop staat. Je bent echt samen met je kind, mete/petekind of kleinkind creatief bezig.