Kleurpotloden in alle kleuren van de regenboog

 

Geboren uit een pot lood.

Het potlood met een stift van grafiet en klei werd in 1794 uitgevonden door de Fransman Nicolas-Jacques Conté. Door de hoeveelheid klei te variëren kon hij een reeks potloden produceren van verschillende hardheid. De naam potlood komt eigenlijk van de voorganger van dit grafietpotlood: de loodstift, waarbij het lood in een pot werd gesmolten. Meer dan 100 jaar later, in 1908, werd het kleurpotlood geïntroduceerd door het Duitse Faber. Het gebruik van kleurpotloden werd in Europa in het interbellum al snel een rage en is tot nu toe een vast onderdeel gebleven van onze cultuur. Het werd van bij de start gepromoot als een middel om kinderen discipline bij te brengen en om de ontwikkeling van de fijne motoriek te stimuleren op de scholen. Het bekende adagio ‘netjes binnen de lijntjes kleuren’ was geboren! En dat terwijl in Japan het omgekeerde gebeurde met een ander nieuw tekenmateriaal, het oliepastel, dat net werd ingezet als middel tot creativiteit en zelfexpressie. Wij - bij De Banier - geloven in elk geval dat je ook veel kan leren wanneer je buiten de lijntjes kleurt: Creëren, spelen & doen is niet voor niets onze slogan!

 

Alle kleuren van de regenboog.

Een bekende fabrikant van schrijf-, kleur- en tekenproducten is het Nederlandse Bruynzeel. De potloodgigant ontstond in 1948 toen een Zaandams houtbewerkingsbedrijf door de overheid verzocht werd om potloden te produceren omdat men geen potloden meer uit het door oorlog verwoeste Duitsland kon afnemen. Speciaal voor hun zeventigjarig jubileum bracht Bruynzeel een luxe bewaarblik uit met alles wat het hartje van de kleine en grote potloodkunstenaar verlangt: 32 kleurpotloden, 12 metallic kleurpotloden, 18 aquarelpotloden, 4 grafietpotloden van verschillende hardheid, een waterverfpenseel, 2 puntenslijpers en een gom.

 

Kleuren voor volwassenen!

Samen met kleurpotloden werden boeken met kleurplaten enorm populair. Hoewel kleurboeken traditioneel vooral op kinderen gericht zijn, gaan de laatste jaren meer en meer volwassenen weer aan het kleuren. Het meditatieve karakter van deze creatieve activiteit brengt rust in deze hectische tijden! Er ontstonden prachtige kleurboeken voor volwassenen, zoals het nieuwe Kleurboek van Stratier. In dit fijne kleurboek vinden we twintig kleurprenten in compleet uiteenlopende stijlen: een intraveneuze injectie van verrassende visuele prikkels en crazy kronkels, rechtstreeks geïmporteerd uit de hoofden van enkele van de beste Belgische illustrators. Neem dus je kleurboek en het kleurblik van Bruynzeel en zet jezelf en je telefoon tijdelijk in quarantaine om te genieten van een kleurig zen-gevoel!