Eenvoudige knutselideeën met kinderen

#PLEZIERMETDEBANIER

Kinderen thuis bezighouden terwijl jij ook nog aan het werken bent, het is geen evidentie! Groot was/is jullie vraag naar specifieke knutseltips voor thuis. We staken onze creatieve hoofden (digitaal, en dus niet te dicht) bij elkaar en komen met een hele reeks creatieve uitdagingen, noem het gerust De Banier Challenges!
Het meeste materiaal zal wellicht in je knutselkast liggen. Indien niet, bedenk je vast wel een creatief alternatief!
Toch nog extra spullen nodig? Onze webshop is open!

 

1 Maak je eigen photobooth props

Knutsel de leukste accessoires om op de foto te gaan. Gebruik karton, gekleurd papier, verf, pluimen … en plaats je knutselwerkje op een stokje. Maak nu een echte photo booth hoek met gekleurde lakens, planten en sfeerlichtjes. Dichtbij een raam kan helpen, want veel (natuurlijk) licht zorgt voor mooiere foto’s. Tenzij je natuurlijk voor een duister sfeertje gaat. Kies de leukste foto’s eruit en stuur ze door naar opa & oma, vriendjes van school, je favoriete tante of je chiroleiding.

Inspiratie voor accessoires:

-          Brillen in gekke vormen en kleuren

-          Snorren

-          Hoedjes & kronen

-          Polaroid frame

-         Konijnen oren

We worden blij van deze mooie inzendingen van onze jonge fans!

 

https://nl.pinterest.com/baniercreatief/photo-booth-props/ 

 

2 We maken diertjes met wc-rolletjes. 
  
Bergen wc-papier zorgen voor (iets kleinere) bergen lege rolletjes. Daar weten wij wel raad mee! Ze zijn de ideale basis om diertjes mee te knutselen. Voor welk dier ga jij? Een leeuw, krokodil, vis, kip, uil, poes, konijn, paard … of ga je voor een hele familie hamsters? Dan ben je wel even zoet, want hamsters kweken nu eenmaal zoals … hamsters.

https://nl.pinterest.com/baniercreatief/knutselen-met-wc-rolletjes/

 

3 Fantastische foto’s met stoepkrijt

 
Frisse lucht kan nooit kwaad. Pak het stoepkrijt en naar buiten! Je kan heel leuke (fantasie)foto’s maken met behulp van een krijttekening. Krijt bijvoorbeeld een grote tros ballonnen op het terras. Ga liggen en neem de juiste pose aan, zodat het van bovenaf lijkt alsof je de ballonnen vasthoudt en weg vliegt. Laat ze wel tijdig los, want naar het buitenland vliegen is verboden. 

https://nl.pinterest.com/baniercreatief/fantastische-fotos-met-stoepkrijt-tekeningen/

 

4 Creatief met letters


Vandaag werken we met restjes wol en karton. Knip de letters van jouw naam uit karton en omwikkel ze met verschillende kleuren wol. Leuk op je slaapkamerdeur of om je kamer mee op te vrolijken.  

https://nl.pinterest.com/baniercreatief/creatief-met-letters/

 

5 Voeten en handen hinkelspel

  

Vandaag een actieve uitdaging! Ga aan de slag met verf afdrukken van jouw handen en voeten. De verf kan drogen terwijl je nog enkele schooltaken afwerkt. Daarna is het hinkeltijd. Tape de papieren op de vloer en plaats voor elke rij drie papieren: 2x voet+1x hand of 2x hand+1x voet. Nu hinkel/spring je met de voeten/handen op de papieren. Voeten op een voetafdruk en handen op een handafdruk. Te makkelijk voor je? Maak het spel nog moeilijker door ook op linker en rechter hand/voet te letten.

 

 6 Papieren bloemen en plantjes.

 

De lente is in het land! Geïnspireerd door bloesems en de eerste bloemen, gaan we aan de slag met papier maken we het mooiste boeket voor mama. Of bezorg jij je boeket aan oma?

Grotere fan van deze hedendaagse plantjes? Ontdek hier de KNUTSELTIP: PAPIEREN PLANTJES met stap-voor-stapinstructies.

https://nl.pinterest.com/baniercreatief/papieren-planten-en-bloemen/

 

7 Zeg het met een stift. 

 

Het zijn onrustige tijden. Massaal klinkt de oproep om 1,5 meter bij elkaar uit de buurt te blijven, het welbekende Social distancing. Thuis in quarantaine. In sommige landen geldt zelfs een lock-down. De wereld lijkt even niet verder te reiken dan ons eigen keukenraam. Niet op bezoek bij oma. Niet met je vriendjes naar school. Geen koffiepraatjes in de kantine met je collega’s. Afstand houden. Het moet.

Maar laten we niet vergeten om juist nu in contact te blijven met elkaar. Elkaar te steunen, elkaar lief te hebben én het liefst ook met elkaar te blijven lachen. Gebruik de kracht van woorden, symbolen en kleuren. Laat je naasten zien dat je aan ze denkt. Steun alle helden die nu voor een ander klaar staan. Juist in tijden van strakke kaders geloven wij in expressieve vrijheid en verbinding. Blijf verbonden. Het moet. 

Doe je mee? Download het template hieronder en betuig jouw steun in een raamtekening!


https://www.pinterest.com/baniercreatief/zeg-het-met-een-stift/

8 It’s schmink o’clock.

 

Kinderen vinden het geweldig om geschminkt te worden, maar willen even graag zelf het penseel vasthouden. Tijdens deze uitdaging ga je met het hele gezin aan de slag. Veranderen jullie in een familie leeuwen, prinsen en prinsessen of allemaal een kleurrijke vlinder? Kortom: geniet samen van dit kleurrijk schminkfeestje. Selfie time! ;-)

https://www.pinterest.com/baniercreatief/kindergrime/

9 Knutselen met een kartonnen doos. Eindedoze mogelijkheden! 

 

Een kartonnen doos, zo eenvoudig en toch eindeloze knutselmogelijkheden! Ga voor een dagdagelijks tafereel zoals een keukentje, televisie, winkeltje of wasmachine. Of zitten je kinderen vol fantasie? Vlieg met een raket naar de maan, speel riddertje in een kasteel of ga op veroveringstocht met een echte Vikingboot.

knutseltip: Helemaal naar de maan en terug!
Tover een simpele kartonnen doos om in een fantastische raket. Kleur en verf je raket in elke gewenste kleur. Eenmaal door het toegangsluik gekropen, wil elk kind astronaut worden! Deze knutseltip vind je met stap-voor-stapinstructies terug op debanier.be/knutseltips. En lift off!

https://nl.pinterest.com/baniercreatief/knutselen-met-kartonnen-dozen/

10 Dag familie klei.

 

Ga aan de slag met klei en boetseer heel je gezin/familie. Eerst goed observeren, daarna creëren.
Door bepaalde eigenschappen extra in de verf – euh klei – te zetten, maak je ze makkelijk herkenbaar. Heeft papa een baard en een grote bril, mama echt super lang haar of grote broer een even ‘grote’ mond? Vergeet zeker de poes of hond niet!

https://nl.pinterest.com/baniercreatief/familieportret-in-klei/

11 Maak opvallend handige plantenlabels

 

Pimp jouw favoriete cactussen en vetplantjes met de coolste plantenlabels. Praktische tip: schrijf korte onderhoudsaanwijzigen op de labels voor de individuele planten. Voor je het weet heb je echte groene vingers!

Download hier het sjabloon:

https://nl.pinterest.com/baniercreatief/diy-planten-tags/

12 Aan de slag met lege eierdozen!

Stop! Gooi die eierdoos niet weg, maar wees creatief er mee. Kijk er eens naar. Wat zie jij erin? Wat zou je ermee kunnen maken? Een rups, kleine schildpadjes, stoere soldaten of toch een traditionele paaskuiken?

Knutseltip: Cameleon uit eieren doos
Wat een verassing met Pasen glijdt er bij ons een kameleon uit de eierdoos! Van eierdopjes tot trendy dieren. Zelfs als opbergdoosje of cadeauverpakking kun je de doosjes prima hergebruiken. Met een eierdoos kun je alle kanten op. In zijn veelzijdigheid is de eierdoos eigenlijk zelfs een kleine kameleon. Deze knutseltip vind je met stap-voor-stapinstructies terug op debanier.be/knutseltips

https://www.pinterest.com/baniercreatief/aan-de-slag-met-lege-eierdozen/

13 Pimp een stoffen zak.

 


Ben je die saaie stoffen zak beu? Het is het ideale canvas om met batiktechnieken te experimenteren. Met de juiste kleurtjes maak je er zo een fruitige totebag mee. Of ga aan de slag met textielstiften, textielverf en speld er pompons en andere buttoms op. Zo heb ook jij in een mum van tijd een kleurrijke (s)toffe zak!

https://nl.pinterest.com/baniercreatief/pimp-een-stoffen-zak/

14 Home made paasvlaggenlijn.


Versier je huis met home made vlaggentjes, waarbij paashaasjes vrolijk wegspringen tussen de eieren. Je kan handig gebruik maken van het sjabloon hieronder voor de paashaasjes of teken zelf de leukste paasfiguren. De allerkleinsten moet je misschien even helpen bij het uitknippen van de vormen, maar het inkleuren en versieren van de paashaasjes en eieren kunnen ze zeker zelf.

https://www.pinterest.com/baniercreatief/home-made-paasvlaggenlijn/ 

15 Spread the word(s). Schrijf een kaartje naar je familie.

 

Helemaal weg van handletteren? Ga aan de slag met verschillende kleuren stiften en creëer de mooiste letters. De ultieme kunst in handschrift is het maken van quotes en hele zinnen. In deze tijden van social-distance zullen je familie en vrienden het super vinden om een kaartje met een mooie boodschap te ontvangen!

https://www.pinterest.com/baniercreatief/spread-the-words-met-aquarel/

 

19 Papieren vissen 


Maak een tropisch aquarium van papier. Laat je inspireren door echte tropische vissen en ga aan de slag met papier en stiften. Maak kleine 3D harmonicavormen voor de vislijfjes en kleur de kopjes en vinnen in. Fun verzekerd!

Ontdek hier volledige knutseltip met stap-voor-stap foto's.

https://www.pinterest.com/baniercreatief/papieren-vissen/