KNUTSELTIP: Zaadbommen maken

Zaadbommen zijn kleine kleibolletjes met bloemzaadjes erin. Als je deze op braakliggende stukken grond gooit dan groeien daar bloemen uit met veel voedsel voor bijen. Op deze manier kan je op een leuke en makkelijke manier de natuur een handje helpen. Verpak je zaadbommen in versierde craft zakjes. Laat een vrolijke bij tussen gedroogde bloementjes vliegen. Zo deel jij de origineelste cadeautjes uit!

Download de werkomschrijving of volg het stappenplan hieronder.

 

NODIG

0910100

Oefenklei natuur

0323140

Gedroogde bloemen wit

0323141

Gedroogde bloemen blauw

0323142

Gedroogde bloemen roze

1606207

Essdee lino soft cut

1606205

Essdee lino set

2330158

Stempelkussen zwart

0207213 Molotow stift vanilla pastel
4010073 Staedtler pigment liner 0,3mm
1860259 Houten wasknijpers 4,5cm
1864501

Papieren zak craft bruin

Uit de eigen knutselkast:

Bloemenzaadjes

Potgrond

Karton of dik papier van 11x15cm Penseel

Grote bak

Handschoenen

 

OMSCHRIJVING ZAADBOMMEN

Dit is best een vuil werkje, draag daarom handschoenen.

Stap 1: Neem twee delen potgrond en één deel klei en voeg een beetje water erbij. Kneed het mengsel tot een plakkerig deegachtig goedje. Is het mengel te droog voeg dan water bij. Lukt het niet om een bal te vormen omdat je deeg te nat is, voeg der dan wat potgrond bij.

Stap 2: Maak een mix van verschillende bloemenzaadjes. Meng de bloemenzaadjes door je aardemengsel.

Stap 3:Rol bolletjes van het aardemengsel. Let op dat je aardemengsel niet te nat is. Als je bollen te nat zijn zullen de zaadjes bij het drogen al uitschieten.

Stap 4: Neem met de bol ook nog enkel zaadjes aan de buitenkant op. De gedroogde bloemen kan je met behulp van water en penseel op de bollen leggen.

Stap 5: Laten drogen en klaar!

Tip: Wil je verschillende beestjes naar je bloemen lokken, zorg dan voor verschillende soorten bloemen. Er zijn zelfs speciale bloemenmixen voor bijen of vlinders te krijgen!

OMSCHRIJVING ZAKJE VOOR ZAADBOMMETJE

Download en print de tekening voor de bij.

Stap 1: Neem de tekening met behulp van kalkpapier en een vetpotlood over op de soft cut.

Stap 2: Snij de stempel uit met de linomesjes.

 

Stap 3: Stop een kartonnetje in het papieren zakje en stempel met zwarte stempelinkt de bij op de gewenste plaats op het zakje. Laat goed drogen.

Stap 4: Werk de bij af door de lege vlakjes met een molotow stift in te kleuren en een stippellijntje achter de bij te tekenen.

stap 5: Laat de bij vliegen tussen bloemetjes; kleef enkele bloemetjes op het zakje en teken steeltjes bij met een pigment liner.