KNUTSELTIP: Schetsboek

Schetsboek

Het nieuwe academiejaar begint zo. Start alvast creatief en geef jouw nieuwe schetsboek een coole cover. We gebruiken heel wat verschillende technieken: sjabloneren, afbeeldingen transfereren, sponsen … Afwerken doen we met Molotow markers.

Download de werkomschrijving of volg het stappenplan hieronder.

NODIG

1607104

Sjabloneervellen

4085350

Zachte sponsjes

0207202

Molotow marker

0422100

Setje acrylverf

2330230

Hotgun

0200535

Precisiemes

0422602

Schetsboek

0200507

Herpositioneerbare lijmspray

Ook nog

Potlood of stiftje

Snijmat

Potje met water

Mengpallet

Plastiek zakje

Verschillende prints (laserprint!)

 

Voorbereiding:

 

Zoek een afbeelding van een bekend persoon. Op http://freestencilgallery.com vind je kant-en-klare tekeningen om als sjabloon te gebruiken. Teken het silhouet over op sjabloonpapier en snij het voorzichtig uit met het precisie-mes. Tip: leg er een wit kladpapier onder, dan zie je de lijntekening beter

Print/kopieer enkele leuke foto’s van gebouwen die bij je sjabloon passen. Gebruik een laserprinter. Als er tekst op de foto staat, druk dan af in spiegelbeeld! Scheur of knip de afbeeldingen uit.

  • Steek het boekje (behalve de voorkaft) in een plastiek zakje om te voorkomen dat het hele boekje vuil wordt terwijl je werkt.

Werkwijze:

Breng met een sponsje een laagje lichte verf op de zwarte kaft aan. Laat goed drogen.

Maak met het sponsje een vlak, ter grootte van de gewenste afbeelding, in een andere kleur. Leg de foto met afbeelding naar beneden in de natte verf. Druk goed aan. Leg er een stukje kladpapier overeen en druk met een spateltje of een oude bankkaart nog eens extra goed aan. Verwijder het kladpapier. Herhaal eventueel voor een tweede afbeelding op een andere plaats.

Droog de verf onder de afbeelding heel goed met de hotgun (of gebruik een haardroger op de hoogste stand).

 

Maak een proper sponsje goed nat en begin hiermee zachtjes papier weg te wrijven. Blijft wrijven tot het papier verdwenen is en enkel de afbeelding nog overblijft. Laat drogen of gebruik de hotgun.

 

Doe acrylverf op een mengpalet. Gebruik enkel de hoofdkleuren: geel, rood, blauw, zwart en wit. Spons de kleuren kriskras door elkaar op het boekje. Je kan de kleuren al sponsend door elkaar laten mengen. Spons hier en daar ook lichtjes over de foto’s voor een zachter resultaat. Blijf doorwerken tot je het gewenste effect hebt. Laat ook weer goed drogen of gebruik de hotgun.

 

Neem het uitgesneden sjabloon en leg het omgekeerd op een kladpapier. Spuit er een laagje herpositioneerbare spuitlijm overheen. Let het sjabloon op de gewenste plaats en spons er zwarte verf overheen. Verwijder voorzichtig het sjabloon. Laat ook weer goed drogen of gebruik de hotgun.

Voorzie ten slotte met enkele Molotow-stiften het boekje van leuke patronen, tekeningetjes, kriebels of teksten.

Nu heb je een heel cool schetsboekje om het academiejaar creatief mee te starten! Goed begonnen is …