KNUTSELTIP: Zorgenmonster

Zorgenmonster

Voor kinderen is het vaak moeilijk om over hun gevoelens, zorgen of angsten te communiceren met ouders of docenten. Dit zachte knuffelmonstertje biedt geruststelling en vertrouwen, en moedigt net aan om hun zorgen op te schrijven of te tekenen. Om ze vervolgens ‘op te eten’.

Download hier het sjabloonDownload de werkomschrijving of volg het stappenplan hieronder.

 

NODIG

0328010

Merino viltwol koningsblauw

0328007

Merino viltwol donkerroze

0328017

Merino viltwol natuurgrijs

0328016

Merino viltwol citroen

0340556

Vilt 100%wol 1.2mm wit

0340540

Vilt 100%wol 1.2mm zwart

0340543

Vilt 100% wol 1.2mm kiwigroen

0340530

Vilt 100% wol 1.2mm roodpaars

0340630

Vilt 100% wol petrol

0808998

Textiellijm

2090910

Grijs karton 1mm

2050022

Noppenfolie 50 x 60cm

2050043

Marseillezeep in vlokken om te vilten.

0157053

Spray flesje 100ml

 

Bekijk de videotutorial:

 

Werkwijze:

Vilten monster

Download en print het sjabloon.

Neem het gewenste patroon over op een stuk karton en knip uit.

Knip de noppenfolie in 4 stukken. Leg één stuk op de tafel.

Maak zeepsop met de zeepvlokken: neem heet water in een kom en los er een lepeltje zeep in op. Vul het sprayflesje met het zeepsop.

Schik op de noppenfolie de viltwol. Open de streng wol een beetje, trek zachtjes kleine plukjes wol uit de streng. Leg de plukjes wol naast elkaar tot je een eerste laagje hebt, vervolgens leg je de volgende laag haaks op de eerste laag. Ga zo verder tot je 3 à 4 lagen hebt gelegd. Het totaal aantal laagjes hangt sterk van de dikte van de plukjes wol af.

Check of je viltlaag voldoende groot is door er af en toe je kartonnen patroon op te leggen.

Spray het zeepsop in het midden van je vilt, ter grootte van je kartonnen patroon. De buitenkanten maak je dus nog niet nat. Het vilt mag goed natgemaakt worden. Duw voorzichtig met je vingertoppen de bovenste vezels plat en masseer vervolgens zachtjes de zeep in het vilt. Spray af en toe extra zeep bij om de viltvezels goed nat te maken. Blijf rondjes masseren, na een tijdje zal je merken dat je steviger en harder kan wrijven. Als de vezels niet te veel meer bewegen kan je er een stukje noppenfolie bovenop leggen en weer verder wrijven. Door het sopje en de warmte die je creëert door het wrijven gaan de vezels aan elkaar klitten en vervilten. Om na te gaan of de vezels voldoende zijn gevilt kan je met twee vingers even aan de vezels trekken. Komen deze nog los, dan moet je nog langer vilten.

Leg het kartonnen patroon op het lapje vilt en plooi de nog drogere buitenkanten naar binnen. Schik hier bovenop opnieuw nieuwe laagjes vilt haaks op elkaar. Spray de zeepsop en je kan terug starten met vilten. Let er op dat je ook de randen rondom zorgvuldig vilt.

Knip aan één kant een gleufje in het vilt. Dit wordt de mond van het monstertje. Verwijder het karton. Als de randen van de geknipte gleuf nog ruw zijn, kan je met een beetje zeep deze nog voorzichtig verder vilten.

Spoel de vilten vorm goed uit en laat drogen.

Zorgenmonster afwerken

Knip uit de lapjes vilt de oogjes, tanden en vlekjes uit. Je kan hiervoor ook het patroon gebruiken. Kleef deze met textiellijm vast op de gewenste plaats. De tanden kleef je aan de binnenkant van de mond.

 

Zorgenmonster gebruiken

Voorzie op het einde van de dag een vast moment om samen met je kind zijn gevoelens op te schrijven of te tekenen. Maak van het papiertje een propje en steek dit in de mond van het monstertje. Zo neemt dit monstertje alle zorgen weg en kan het kind zonder zich zorgen te maken naar bed.