KNUTSELTIP: Paasmandjes

Wist je dat je met je eigen naaimachine deze prachtige mandjes kan maken? Je hebt helemaal geen industriële machines nodig! Zo maak je vlot katoenen mandjes in elk formaat dat je zelf wilt. Want zeg nu zelf, mandjes heb je nooit genoeg. Of je ze nu gebruikt voor de paaseieren, als broodmandjes bij die zondagsbrunch of gewoon als verzamelmandje voor allerlei spulletjes. Ze staan prachtig in elk interieur!

Volg het stappenplan hieronder, of download hier de werkomschrijving in pdf.

     

 NODIG

1010151

0800106

0800199

0800929

2331250

1100009

Katoenkoord

Naaigaren geel

Naaigaren beige/bruin

Naaigaren blauw/turquoise

Boekbinderslijm

Vilt dun gebroken oranje

Textielschaar, naaimachine, naald en draad

OMSCHRIJVING

In maar vijf stappen maak je zelf deze prachtige katoenen mandjes.

1. Om ervoor te zorgen dat het uiteinde van je koord niet rafelt, sop je het in de boekbinderslijm. Plooi dat in een rondje en laat even drogen.

2. Zoals zo vaak is het begin het moeilijkste. Stel de zigzagsteek in op je naaimachine. Wij begonnen met het gele naaigaren, maar kies gerust voor je eigen lievelingskleuren. Naai het begin van de katoenkoord vast. Dat is even lastig: stuur goed bij en bedien voor de eerste rondjes je naaimachine handmatig. Leg het witte katoengaren telkens naast je vorige rondje en naai met zigzagsteek de nieuwe rij vast. Let erop dat je een mooie platte schijf vormt

Tip: hou het touw niet te strak, dat voorkomt dat je werkstuk meteen bol komt te staan.

3. Wij naaiden een 20 rijen met het gele naaigaren. Na 15 rijen plooi je je werkstuk omhoog, zodat je de opstaande kanten van het mandje vormt.

4. Om van kleur te wisselen, zet je het gele naaigaren vast door even achteruit en vooruit te naaien. Zet het bruine naaigaren op de machine en naai twee rijen met die kleur. Daarna doe je nog tien rijen met het turquoise naaigaren.

 5. Afwerking: knip een rechthoekje uit het vilt. Naai dat met twee neepjes vast aan het mandje.