KNUTSELTIP: Pitrietspiegel

Pitriet spiegel

Je ziet het steeds vaker: trends van jaren geleden die weer terugkomen. Zo kan je momenteel niet om de rotan en riet interieurtrend. Het materiaal oogt niet enkel natuurlijk en neutraal, het is ook nog eens een duurzaam! Al in 1972 namen wij pitriet in ons assortiment op. Je kan er prachtige objecten mee vlechten, zoals deze zonnespiegel.

Wat is pitriet?

Rotan: Wanneer iemand spreekt over een rieten stoel of object, dan bedoelt diegene eigenlijk een rotan stoel. Omdat riet een waterplant is, is deze plant niet geschikt voor het maken van meubels. Daarom wordt voor het vervaardigen van 'rieten' meubels rotan gebruikt. Rotan is afkomstig van de subtropische rotanpalm, een lange slingerplant. Na de oogst worden met de stengels van deze rotanpalm meubels en accessoires gemaakt, door middel van vlechttechnieken.

Pitriet: De stengels van de rotanpalm zijn in de kern vol. Deze kern wordt ook versneden tot stengels in verschillende diktes. Dit heet pitriet. Pitriet is dus de kern van de rotanstengel. Alvorens pitriet te kunnen gebruiken of bewerken, dient het eerst te worden geweekt in water. Daarna zijn de pitrietstengels soepel en kunnen ze worden gevlochten met sfeervolle accessoires als resultaat. Pitriet is verkrijgbaar in verschillende diktematen.

NODIG

1865317

pitriet rond 3mm

1865303

Bodem 15cm

0520152

houtlijm

1630104

zelfklevende ophanghaakjes

0200650

spiegelkarton

Ook nog

stevige schaar
meetlat
wasspelden
emmer

 

Werkwijze

Om pitriet te kunnen buigen laten we het eerst weken in lauw warm water. Knip met een sterke schaar 21 draden van 25 cm lang. Laat +/- 20 minuten weken.

Neem de houtenbodem en steek door een gaatje een pitriet draad en plooi het uiteinde plat tegen de bodem. Deze eerste draad zet je vast met een wasspeld.

Vervolgens steek je in het volgende gaatje een draad pitriet, plooien en steek het uiteinde onder de vorige draad. Als je volledig rond bent, kan je de eerste draad onder de laatste draad vast steken. Nu heb je alvast de achterkant van de spiegel mooi afgewerkt.

Knip een draad van 60 cm en steek deze tussen de omhoogstaande pitrietdraden. Weef de volledige draad door hem telkens voor – achter – voor – achter tussen opstaande draden te steken. Druk de draad telkens zo dicht mogelijk tegen de bodem aan. Stop op het einde aan de buitenkant.

Tip: Gebruik wasspelden om hier en daar het pitriet te fixeren tijdens het weven.

Knip nu een tweede draad van 60 cm. Doe de vorige stap opnieuw, maar begin deze keer aan de kant waar je nog niet dubbel bent geweest.

Teken nu een ronde van 15 cm op de achterkant van de spiegel en knip deze uit. 

Haal de folie van het spiegelkarton en duw de spiegel op de bodem. Deze blijft nu vastzitten achter het geweven pitriet.

 
Duw voorzichtig de opstaande stengels plat naar buiten


Knip een draad van 1 meter, weef deze door de plat gedrukte stengels. Merk je dat de stengels terug naar boven komen? Geen erg, druk voornamelijk net de stengels waar je weeft naar beneden, zo zal het geweven stuk meer open komen te staan.

Duw ook nu het pitriet tussendoor goed naar beneden aan. Stop op het einde weer aan de buitenkant. Knip nu de uitstekende draden af. Let op: niet te kort afknippen, zodat ze niet terug naar binnen ‘schieten’.

Als de spiegel niet mooi tegen de rand komt, kan je een stuk pitrietdraad nemen van +- 25cm en dit langs de binnenkant erin weven. Werk hierbij van binnen naar buiten.

Van de helft van de opstaande draden gaan we de bogen maken. Neem een draad en plooi hem tot een lus. Steek het uiteinde net voor de tweede volgende draad terug door het geweven stuk.

Sla één draad over en maak ook een boog van de volgende. De bogen kan je later nog wat beter vormgeven en zullen we ook nog verplaatsen.

Als je alle bogen hebt gemaakt, kan je de overige uitstekende draden vastmaken. Dit doe je door de draad naar binnen te duwen en ook weer terug naar buiten door het geweven stuk.

Let er wel op dat je deze uiteinden naar buiten brengt net langs een draad die aan de bodemplaat vast zit. Ander trek je een andere lus los.

Knip nu langs de kant de uiteinden af. Ook hier weer niet te kort, anders ‘schieten’ ze terug naar binnen.

Versteek nu de ronde bogen zo dat ze elkaar overlappen.

Draai het hele werkje om en plaats er bijvoorbeeld een zware plant op. Laat nu ondersteboven drogen. Doe een beetje houtlijm op de uiteinden als alles droog is.

Plak de zelfklevende hanger aan de achterkant en zoek een mooi plaatsje voor de spiegel!