KNUTSELTIP: wenskaart noorderlicht

Wenskaartje

Wil je jouw geliefden dit nieuwe jaar eens persoonlijk verrassen? Stuur een zelfgemaakt wenskaartje naar familie en vrienden. Een kaartje met dit prachtige noorderlicht, een magisch tafereel om het nieuwe jaar hoopvol mee te starten!

Voor dit kaartje gebruiken we twee verrassende technieken. Met de Molowtow markeerstift maskeer je tijdelijk delen van het papier. Nadien wrijf je het makkelijk weg met je vinger en komt het oorspronkelijke papier terug tevoorschijn. De wateroplosbare oliepastel is perfect om dit noorderlichttafereel uit te beelden. Eerst eenvoudig kleuren, daarna laat je de kleuren met water mooi in elkaar overlopen.

 

NODIG

0422420

Zwart aquarelpapier

1500017

Wit tekenpapier

0430252

Wateroplosbare oliepastel

0206001

Molotow maskeerstift

1867100

Witte acrylverf

1130406

Aquarelpenseel

1970512

Dubbelzijdige tape

1630035

Lijmstift

 

schaar

snijmat

snijlat

potlood

satéprikker

potje met water

 

Werkwijze

Schrijf of print een tekst op het witte A4 papier. Snij het papier op maat: 10.5 x 13cm.

Teken met potlood een vierkant van 9.5 x 9.5cm op het zwarte aquarelpapier. Hou zeker een rand van 0.5cm extra over, zo kan je ook buiten het kadertje werken en het achteraf mooi bijsnijden.

 

De bomen tekenen we met de Molotow markeerstift. De stift heeft een speciale vloeistof waarmee we bepaalde delen van het papier kunnen bedekken. Nadien wrijf je de markeervloeistof met je vinger terug weg, en komt het oorspronkelijke papier weer tevoorschijn. Zo sparen we bij dit wenskaartje de bomen uit het zwarte papier.

Teken op 2cm van de onderzijde een bibberlijntje met de molotow-markeerstift. Teken hieronder nog een lijntje of 3 bij. Teken boven deze lijn enkele dennenbomen van verschillende groottes. Dit mag heel schetsmatig. Ga gerust een beetje buiten de kader.

Laat heel goed drogen (+/- 15minuten).

 

Neem blauwe, groene en paarse wateroplosbare pastelkrijtjes en kleur de achtergrond in. Begin met verschillende kleurvlakken en laat ze daarna meer en meer in elkaar overvloeien. Je mag dus ook weer buiten de kader gaan. Let erop dat je niet onder de bomen kleurt!

  

Met een vochtig penseel blend je de kleuren in elkaar. Maak je penseel niet te nat, anders wordt het snel vlekkering.

Nog niet helemaal tevreden laat het werkje drogen en kleur eventueel met de krijtjes nog wat bij.

 

Maak nu de sterrenhemel: Met een satéprikker en witte acrylverf zet je kleine stipjes kriskras door elkaar. Probeer dikkere en fijnere stipjes te zetten om het een natuurlijk effect te geven. Laat eventjes drogen.

Als alles goed droog is, wrijf je voorzichtig met je vinger de maskeervloeistof weg.

Snij de tekening op maat (9.5x9.5cm) Knip de hoekjes lichtjes afgerond bij en kleef je tekening op het witte papier van 10.5x13cm.

Al je nog geen tekstje op het witte papier had geprint, kan je hier met de hand een tekstje bij schrijven.